A2B 24.2.2016 Helsingin Uutisten artikkelissa (lue tästä)
4633
post-template-default,single,single-post,postid-4633,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

A2B 24.2.2016 Helsingin Uutisten artikkelissa

A2B 24.2.2016 Helsingin Uutisten artikkelissa

TYÖ Pääkaupunkiseudulla töitä löytyy varmimmin hoiva-alan ammattilaisille. Pulaa on myös rakennusalan tekijöistä.

Helsingin Metsälässä sijaitseva kuljetusliike A2B Finland haki pakettiautokuskeja TE-toimiston nettisivuilla. Työhakemuksia tuli parissa päivässä sata.

– Joudumme rajoittamaan ilmoituksen aukioloaikaa. Muuten hakemuksia tulee 150–200, kertoo yrityksen vantaalainen toimitusjohtaja Tero Kakko.

– Työnantajan kannalta tilanne on loistava. Työvoimaa on hyvin tarjolla. Toisaalta ammattipätevyyden suorittanutta hyvää kuorma-autonkuljettajaa on vaikea löytää.

Lukuisista hakijoista haastatteluun kutsuttiin alle kymmenen. Biokaasu- ja sähköautoilla operoiva lähettipalvelu palkkasi heistä kaksi.

– Meillä katsotaan paljon sitä, että hakija on asiakaspalveluhenkinen. Taksikuskin pätevyyttä ei tarvitse, ajamaan oppii. Ehkä tärkeintä on se, että hakija on luotettava. Hän tulee edustamaan meitä ja asiakkaitamme.

Työvoiman tarvetta arvioivan Ammattibarometrin mukaan henkilö-, taksi- ja pakettiautonkuljettajan työtä hakevia pitäisi olla pääkaupunkiseudulla sopivasti työpaikkoihin nähden.

– Hakemusten määrä kuulostaa hurjalta. Toisaalta Helsingissä oli viime vuoden lopussa 42 000 työtöntä. Samaan aikaan uusia avoimia työpaikkoja oli alle 7 100. Avoimista työpaikoista on huutava pula, sanoo tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan Ely-keskuksesta.

Synkistä luvuista huolimatta valonpilkahduksia on näkyvissä. Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut pohjalukemista ja työttömyyden kasvu hidastunut.

Eniten avoimia paikkoja on tarjolla myyntiedustajille, myyjille, siivoojille, vartijoille, lähihoitajille, varastonhoitajille, kokeille ja tarjoilijoille.

– Nämä ovat pitkälti matalapalkka-aloja. Työt ovat usein osa-aikaisia ja vuorotöitä.

– Lähihoitajat, sairaanhoitajat, sosiaalialan ohjaajat ja neuvojat sekä lastenhoitotyöntekijät ovat yleensä olleet avoimien paikkojen TOP 20 -joukossa, huomauttaa Nupponen.

Myös puolen vuoden päähän tilannetta arvioivan Ammattibarometrin mukaan varmimmin työllistyvät hoiva-alan ammattilaiset. Pulaa on myös esimerkiksi rakennusalan ammattilaisista.

Uudellamaalla työttömiä on jo satatuhatta. Työtä etsivät lähivuosina myös tuhannet turvapaikan saaneet.

– Tilanne on hyvin haasteellinen. He aloittavat kielen opiskelun nollasta. Samoista työpaikoista taistelevat kantaväestö ja jo suomea osaavat maahanmuuttajat.

Kotoutuminen on hidasta. Maahantulosta työllistymiseen kestää keskimäärin vähintään viisi vuotta.

– Sinikaulusammatit, kuten siivoojat, ovat meillä perinteisiä sisääntuloammatteja. Rakennusalalla on paljon työttömiä, mutta kärsitään myös työvoimapulasta. Osaava kaveri voi työllistyä sinne, arvioi Nupponen.

A2B etusivulle